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SYLLABUS: Allowable maintenance and repair expenses pursuant to R.C.
§3517.101(D)(2) are expenses which maintain the essential
elements of the asset and include preventative maintenance,
periodic repairs, and replacement of structural components. Such
expenses are more than routine janitorial and utility costs or
expenses for operating costs of the facility.

TO: Ohio Republican Party
Kurtis A. Tunnell, Esq.

You have requested an advisory opinion on the following issue:

What constitutes permissible maintenance and repair of a facility
purchased, constructed, or renovated using monies from a
building fund account pursuant to Ohio Revised Code
§3517.101?

Ohio Revised Code §3517.101(D)(2) provides as follows:

Any moneys remaining in an account under division (D)(1) of
this section after the construction, renovation, or purchase of
an office facility shall be used only for the maintenance and
repair of the facility or for the construction, renovation, or
purchase of another office facility as described in division (B)
of this section and shall not be used for operating costs of the
facility or for any other purpose. (Emphasis added)

This entire section of law relates to the establishment and use of the account
created therein for the purposes of either constructing, renovating, or purchasing a
political party office facility. The apparent intent of the General Assembly in
enacting this section was to enable a political party to solicit a broader base of
contributions to establish a permanent office location for its activities. This section
allows contributions from corporate entities for this particular purpose which are
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otherwise prohibited to party candidates. This division, however, goes on to place
certain restrictions on the use of these monies.

The limitations on the use of these funds commences at the time the contribution is
received by the party and continues even after a subsequent sale of the property.
The statute directs that once a gift is made to this fund, it cannot be used for any
partisan purpose. Further, as stated in this section, the monies which are
contributed to this fund can only be used for “any office facility that is not used
solely for the purpose of directly influencing the election of any individual
candidate in any particular election for any office.”

Aside from the specific prohibition that the funds “shall not be used for operating
costs of the facility or for any other purpose,” the statute does make one exception
which allows for the funds to be used “for the maintenance and repair of the
facility.” Neither this phrase nor the words “maintenance” or “repair” are
otherwise defined in this division, or in any other section of title XXXV of the
Revised Code. In order to satisfactorily define this phrase, it is necessary to look
elsewhere for guidance.

There are few instances in Ohio statutes or rules in which the words maintenance
and repair appear in a similar context. One such instance occurs in Ohio
Administrative Code §3301-92-02. This section contains definitions for the
allowable uses for school district tax levies for permanent improvements
authorized by R.C. §5705.21, and specifically the Capital and Maintenance Fund
established in R.C. §3315.18. These sections establish the parameters with which
school districts must comply after a tax levy has been passed for permanent
improvements in a school district.

0.A.C. §3301-92-02(A)(5) defines the phrase “maintenance or repair” as

... the act of keeping a permanent improvement in normal
working condition. “Maintenance or repair” includes
preventative maintenance, periodic repairs and replacement of
parts, structural components and other activities needed to
maintain the asset but does not include routine janitorial and
utility costs. (Emphasis added.)

This Commission believes that this definition is adaptable to the situation at issue
in this advisory opinion request. Further, this Commission believes that the phrase
“routine janitorial and utility costs,” emphasized above, is sufficiently akin to the
phrase “for operating costs of the facility or for any other purpose,” which is stated
inR.C. §3517.101.

The phrases “maintenance and repair” in R.C. §3517.101 and “maintenance or
repair”’ in O.A.C. §3301-92-02, are intended to give guidance on the use of certain
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otherwise restricted monies. In essence, the use of the funds will allow the
political party to maintain the essential elements of the asset, the office facility.
These expenses must be for more than simple operating costs such as janitorial
expenses, utility costs, taxes, management or administrative costs, day-to-day
energy costs, or other routine expenses.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that allowable maintenance and repair expenses pursuant to R.C.
§3517.101(D)(2) are expenses which maintain the essential elements of the asset
and include preventative maintenance, periodic repairs, and replacement of
structural components. Such expenses are more than routine janitorial and utility
costs or expenses for operating costs of the facility.

Sincerely,

(P Goeeins

Alphonse P. Cincione
Chairman



