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SYLLABUS: An incumbent candidate for the General Assembly, who has been 
previously elected to the position of State Representative or State Senator, 
respectively, may use the term “re-elect” in campaign materials, under 
certain limited circumstances, when the lines to the district to which the 
candidate seeks election have been changed. 

 
TO: Larry Householder 
 Speaker 
 Ohio House of Representatives 
 
You have requested advisory opinions on the following issues: 

 
 Can an incumbent candidate for the General Assembly use the 

term “re-elect” in campaign materials when the district lines to 
which he seeks election have been changed? 

 
 In Ohio Elections Commission advisory opinion 99ELC-05, this Commission 

responded to a similar question in regards to an incumbent officeholder using 
the term “re-elect” in a ward council race in the city of Avon Lake.  In that 
circumstance, similar to the circumstance with General Assembly districts, the 
city altered the boundaries of its voting wards, all the while maintaining a total 
of four (4) voting wards.  Such a circumstance is similar to the redistricting of 
the 99 House and 33 Senate districts in the General Assembly, the total number 
of which remain constant. 

 
 The use of the term “re-elect” is limited by Ohio Revised Code §3517.21(B)(1).  

That sub-division provides as follows: 
 
 (n)o person, during the course of any campaign for 

nomination or election to public office ..., by means of 
campaign materials, ... shall knowingly and with intent to 
affect the outcome of such campaign ... use the term "re-
elect" when the candidate has never been elected at a 
primary, general, or special election to the office for 
which he or she is a candidate. 

 
 In that advisory opinion, the Commission analyzed the use of the term “re- 
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 elect”.  In stating its opinion, the Commission focused on the portion of the 

statute that declares that the term “re-elect” shall not be used in relation to an 
elective office to which the “… candidate has never been elected at a primary, 
general, or special election …”  In respect of this statutory provision, it first 
must be stated that the mere fact that a candidate is an incumbent is insufficient 
to allow that candidate to use the term “re-elect.”  As the statute indicates, a 
candidate cannot use the term “re-elect” if “… the candidate has never been 
elected…” to a position in the General Assembly. 

 
 If the candidate uses a phrase similar to “Re-elect Jones State Representative,” in 

any campaign materials, without reference to a specific district number, that 
usage is proper, as a general rule, since the candidate was previously elected to 
the office of “State Representative”.  The Commission believes, however, that it 
is appropriate to place certain limitations on such usage.  The term “re-elect” in a 
campaign for a seat in the General Assembly, can only be used in relation to a 
position in either the House of Representatives or in the State Senate, 
respectively.  It is improper for any candidate to use the term “re-elect” for a 
seat in either the House of Representatives or in the State Senate when that 
person is running for a position in the opposite chamber, and the candidate has 
not been previously elected to one of those positions.  It is also improper for any 
candidate to use the term “re-elect” in concert with the words “General 
Assembly” when a candidate is running for a seat in the opposite chamber of the 
General Assembly. 

 
 To support such a holding, the Commission relies on the concluding phrase in 

R.C. §3517.21(B)(1) which states that it is improper to use the term “re-elect” 
when “the candidate has never been elected at a primary, general, or special 
election to the office for which he or she is a candidate.” (Emphasis added).  
In such a situation as stated above, an officeholder in one chamber of the General 
Assembly cannot be said to have been elected to that seat in the other chamber 
and still satisfy the phrase “the office for which he or she is a candidate.” 

 
 The Commission is not addressing the issue of whether a candidate can use the 

phrase “re-elect State Representative Jones to District 1,” when the boundaries of 
the applicable district have been changed through the process of redistricting.  
The Commission will provide further advice on this question at a later date. 

 
 This advisory opinion is intended to speak only to the situation present in this 

advisory opinion request.  The terms of this opinion should not be extended 
beyond the application to candidates similarly situated in General Assembly 
elections in this state.
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 Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so 

advised, that an incumbent candidate for the General Assembly, who has been 
previously elected to the position of State Representative or State Senator, 
respectively, may use the term “re-elect” in campaign materials, under certain 
limited circumstances, when the lines to the district to which the candidate seeks 
election have been changed.  

 
 
       Sincerely, 
 
 
       Judith Sheerer 
       Chair 


