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SYLLABUS: The use of the Ohio Political Party Fund for the payment by the party
for website design\setup\hosting\name expenditure and any other
reasonably related fees\charges that may be incurred for the work on

the website is considered a reasonable and proper expenditure from
the Fund.

To: Amy Grubbe
Chair
Erie County Democratic Party

You have requested an advisory opinion on a question concerning Ohio campaign
finance law. The essential question posed to the Commission is as follows:

May the use of the Restricted Funds [the Ohio Political Party
Fund] for the payment of a website design\setup\hosting\name
and any other fees\charges that may be incurred be considered a
reasonable and proper expenditure?

The Ohio Political Party Fund (the Fund) is established in Ohio Revised Code
§3517.16. Monies from the fund are distributed to the major state and county
political parties pursuant to R. C. §3517.17 and imitations on the use of the fund
are outlined in R.C. §3517.18. Specifically, R.C. §3517.18(A)(1) states that
the Fund may be used for

defraying of operating and maintenance costs associated with
political party headquarters, including rental or leasing costs,
staff salaries, office equipment and supplies, postage, and the
purchase, lease, or maintenance of computer hardware and
software.

In previous opinions, Ohio Elections Commission Advisory Opinions 88-03 and
89-01, the Commission addressed the usage of these funds as it related to the
establishment of a physical headquarters for a political party. In opinion 88-03,
the Commission identified a party headquarters as a place that is “the party’s
usual or chief place for managing the affairs of the party”. In opinion 89-01,
The Commission relied on this opinion but went on to expand on the use of the
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term “directly” as it is used in R.C. §3517.18(B)(1). In the context of that
opinion, the Commission stated that

The general assembly included the word “directly” in R.C.
3517.18(B)(1) in recognition of the fact that the operation and
maintenance costs associated with a political party headquarters
oftentimes indirectly benefit candidates. It appears, therefore,
that the general assembly intended to allow such costs to be paid
from the Ohio Political Party Fund moneys.

Along with headquarters expenses, another use of the Fund allowed by the terms
of R.C. §3517.18(A)(1) is for the “purchase, lease, or maintenance of computer
hardware and software”. When these provisions were enacted in 1987, a
computer, with its incorporated software, was essentially a stand-alone object
for which there was no interconnectivity much less websites, web hosting or any
other type of social media that is in vogue today and available around the globe.
To state that the statutory scheme has not kept pace with technological advances
is a gross understatement. The challenge for the Commission is to offer advice
on the statutory intent of aging legislation while reflecting today’s technological
environment.

At the time that these statutes were enacted, a person had essentially two options
for getting information on a political party and a party website was not either
one. A person could make a telephone call to the headquarters and hear a
verbal answer to whatever inquiry the caller posed in the telephone call. The
second option was to travel to the physical headquarters of the party. Upon
doing so, a person could hear a verbal answer to whatever inquiry was posed,
similar to the telephone call. Alternatively a person could receive brochures,
pamphlets or any other type of printed materials that a party could offer,
including materials for an individual candidate (whether on the ballot or not) or,
possibly, for a ballot issue if the party endorsed that particular issue. The party
headquarters to which the person travelled could have been paid for by the
Fund, under the terms of R.C. §3517.18(A)(1), since it was not considered a
‘direct’ benefit to an individual candidate or issue, pursuant the terms of R.C.
§3517.18(B)(1).

In the current environment, a website can, and does, perform a function that is
no different than an actual physical location. In lieu of travelling to the party’s
headquarters a person can make an electronic ‘trip’ to a party’s website, browse
it for information concerning the party in general, or potentially log into a
message board and have pertinent questions answered about the party.
Considering that a person could get information regarding individual candidates
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or issues at a headquarters, it is certainly feasibie that such could also be
obtained either at the website, or through links to a candidate’s website, no
different than picking up the most recent brochure that a candidate has produced
and left at the headquarters. In today’s environment, a party’s website can act
as the technological equivalent to a party’s physical headquarters in that it is the
“chief place for managing the affairs of the party” on the internet,

As previously referenced, R.C. §3517.18(B)(1)(a) limits the use of the Fund to
“influence directly the outcome of any candidate or issue election”. (Emphasis
added) Since the physical headquarters can offer such information, as long as
there is no ‘direct” benefit to an individual candidate or ballot issue as directed
by the statute, it is certainly logical that a website, presented as a software
program on a physical computer of the party, is an allowable expenditure
pursuant to the terms of R.C. §3517.18(A)1).

No different than a headquarters, however, the expenditure from the Fund is
only appropriate so long as there is no ‘direct’ benefit. As the Commission
went on to state in opinion 89-1 as it related to headquarters expenditures, “if
the sole purpose ... is to serve as a joint campaign office for the party’s
candidates, the Ohio Political Party Fund moneys may not be used ...” So here
in this situation also, any expenditure from the Fund to defray costs related to a
party website would be improper if the website were “to serve as a joint
campaign [website].” The general assembly included the term “directly” into
the wording of the statute for a reason and it is imperative that any expenditure
otherwise allowed by this opinion must only ‘indirectly’ benefit any individual
candidate or ballot issue.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that the use of the Ohio Political Party Fund for the payment by the
party for website design\setup\hosting\name expenditure and any other
reasonably related fees\charges that may be incurred for the work on the website
1s considered a reasonable and proper expenditure from the Fund.




