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SYLLABUS: A campaign finance report filed by a candidate campaign committee
pursuant to R.C. §3517.10 and R.C. §3517.13(A), (B), (C) or (D), must be
made to comply with the provisions of those sections and at a minimum
must be “full, true and itemized,” “complete and accurate” as well as
timely. A determination of whether an expenditure is “unreasonable,
excessive or otherwise prohibited by law™ can only be made by the Ohio
Elections Commission upon the filing of a complaint and a review of the
pertinent facts that will determine compliance with the provisions of R.C.
§3517.13(0), (P), (Q) & (R).

TO: Derek S. Clinger, Esq.
You have requested an advisory opinion on the following question:

Would a [campaign] finance report filed by a candidate campaign
committee under R.C. §3517.10 constitute a violation of that
section or R.C. §3517.13(B), (C) or (D), if the report timely, fully
and accurately reflects an expenditure by the campaign
committee that is unreasonable, excessive or otherwise
prohibited by law?

The specific dates for filing campaign finance reports by candidate campaign
committees, among other political entities, are established in the first few
subdivisions of Ohio Revised Code §3517.10(A). The provisions of R.C.
§3517.13(B), (C) or (D) [along with subdivision (A), which must also be included
in this analysis] state that no campaign committee shall fail to file a “‘complete and
accurate statement” by those established deadlines. By other provisions, failure to
comply with the schedules established by these statutes subjects a campaign
comimittee to potential action by the Ohio Elections Commission.

This advisory opinion request is apparently an outgrowth of the Commission’s
decision in OEC Case No. 2017G-003, Donahue v. Horton. In that case, the
Commission found a violation of allegations presented to the Commission in a
complaint that contained an agreement between the parties. In reliance on that
agreement, the Commission found a violation of certain statutes that were
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included in the complaint and allowed for additional criminal proceedings by the
Special Prosecutor that was the complainant in the case. That finding has caused
some confusion as it relates to the application of the statutes that are at issue in
this opinion request.

While the specific question that is contained in the first paragraph of this opinion
simply asks for an opinion of the statutes listed, the advisory opinion request letter
goes on to indicate that certain other provisions are not to be included in this
analysis. Considering all of the statutory provisions that could come into play in
these circumstances, and the limited admonitions in the statutes for which the
opinion is being requested, excluding those provisions is not possible.

There are two essential phrases in the statutes, R.C. §3517.10 and §3517.13(A),
(B), (C) & (D), that must be first addressed in this advisory opinion request. R.C.
§3517.10(A) includes the phrase “a full, true, and itemized statement, made under
penalty of election falsification, setting forth in detail the contributions and
expenditures,” when referring to what must be included in a campaign finance
report. The critical phrase in all of the pertinent subsections of R.C. §3517.13 is
the phrase “complete and accurate statement.” Quite obviously, these phrases
address the need for a campaign committee to file statements that are “full, true
and itemized” along with being “complete and accurate.” Compliance with both
of these phrases is necessary to assure that the statutory requirements for
campaign finance filings is met. That is, accurate campaign finance information.
Such information is critical for any campaign finance report. Neither of these
statutes, though, properly addresses whether a report contains an expenditure that
is “unreasonable, excessive or otherwise prohibited by law,” as the request letter
desires.

The determination that an expenditure is “unreasonable, excessive or otherwise
prohibited by law,” can only be made after a “full, true and itemized,” “complete
and accurate” campaign finance report is filed by a campaign committee. Then,
upon review of the report by the campaign finance staff at the office where the
report is filed, the report is audited and if there is a problem with a particular
expenditure, a determination may be made that that expenditure may be
“unreasonable, excessive or otherwise prohibited by law.” The basic act of filing
the report is an obligation on all political committees and is separate and distinct
from a determination of the propriety of any contribution or expenditure.

Regardless, any final determination of whether an expenditure is “unreasonable,
excessive or otherwise prohibited by law” is a determination that is the
responsibility of this Commission upon the filing of a complaint and a
presentation of the pertinent facts. There is nothing in the provisions of R.C.
§3517.10 or R.C. §3517.13 that provides a method to determine the propriety of
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any particular expenditure. The provisions that allow either the staff at the Board
of Elections or the office of the Secretary of State to assess whether an
expenditure is “unreasonable, excessive or otherwise prohibited by law,” or that
the Commission must review to make such final determination on this question,
are only contained in R.C. §3517.13(0}, (P), (Q) & (R). Those provisions must
be considered to make the necessary determination of the propriety of any
expenditure.

The confusion that resulted from the Commission’s determination in the Horton
case is due to the fact that both the complainant and respondent in that case
approached the Commission with an agreement already in place. The complaint
already contained specific language that there was a violation of R.C. §3517.13(B)
because that was the filing in which the expenditures that were determined to be
“excessive” were found. The parties in that case approached the Commission
with the agreement that there was a violation and a request that the matter be
referred for further prosecution. No mention was made in the complaint of any
reliance on the provisions of R.C. §3517.13(0) et seq., which is what should have
been done. The Commission simply acted at the request of the parties.
Unfortunately, the Commission did not control the preparation of the complaint
and the agreement of the parties. All future considerations of whether an
expenditure is “unreasonable, excessive or otherwise prohibited by law” can only
be made by the Ohio Elections Commission and not based upon the simple
submission of a complaint for the Commission’s consideration pursuant to R.C.
§3517.13.

Accordingly, it is the opinion of the Ohio Elections Commission, and you are so
advised, that a campaign finance report filed by a candidate campaign committee
pursuant to R.C. §3517.10 and R.C. §3517.13(A), (B), (C) or (D), must be made
to comply with the provisions of those sections and at a minimum must be “full,
true and itemized,” “complete and accurate” as well as timely. A determination of
whether an expenditure is “unreasonable, excessive or otherwise prohibited by
law” can only be made by the Ohio Elections Commission upon the filing of a
complaint and a review of the pertinent facts to determine compliance with the
provisions of R.C. §3517.13(0), (P), (Q) & (R).

Singerely,

N

Degee Wilhelm
Chair



