March 19, 1990

Ohio Elections Commission
State Office Tower, 14th Floor
Columbus, Ohio 43266-0418
(614) 466-2585

ADVISORY OPINION NO. 90-3

SYLLABUS: 1. The funds of a campaign committee may be used to pay legal
expenses incurred by another campaign committee of the same
candidate in connection with defending charges against the
second committee before the Ohio Elections Commission only
when the first committee's balance is transferred to the
second committee and the first committee is terminated.

2. Funds received and payments made for legal fees incurred in
defending charges brought before the commission related to
seeking nomination or election to public office must be
reported by the candidate's campaign committee pursuant to
Ohio Revised Code section 3517.10.

TO: James E. Melle, Counsel to the Committee to Elect Donald R. Ford Justice
of the Ohio Supreme Court

You have requested an advisory opinion on the following guestions:

1. May a campaign committee, which is defending itself against charges
brought before the Ohlo Elections Commission, use campaign funds of
another campaign committee involving the same candidate but a
different election, to pay for the legal fees incurred in such defense?

2. May a candidate for judicial office, or someone acting on his behalf,
solicit funds for a legal defense fund to pay for legal fees incurred
in defending charges brought against a campaign committee before the
Ohio Elections Commission.

Regarding expenditures for legal fees, this commission stated in Advisory
Opinion No. 87-15 that legal fees incurred to defend charges brought before
the commission could bhe paid from campaign committee funds, because such
payment is not for the candidate's personal or business use. Rather, it is
connected to activities related to the candidate's campaign.

However, Ohio Revised Code section 3517.081 provides that a candidate may
not have more than one campaign committee for the purposes of receiving
contributions and making expenditures. Therefore, a candidate who has
different committees for different offices may not use one committee to pay
the expenses of the other in connection with seeking nomination or election.
In two separate opinions, this commission has ruled that a candidate who has
different campaign committees 1in connection with elections for different
offices may terminate one committee and transfer the balance to the other
without violating R.C. 3517.083. A transfer may be made only if the committee
making the transfer is terminated. See, Advisory Opinion Nos. 87-7 and 89-5.
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Therefore, it is the opinion of this commission that the funds of a
campaign committee may be used to pay legal expenses incurred by a gifferent
campaign committee of the same candidate in connection with defending against
charges before the commission only when the first committee's balance is
transferred to the second committee and the first committee is terminated.

In responding to the second question, it is presumed that the "legal
defense fund" is proposed to be separate and distinct from the candidate's
campaign committee.

Chio Revised Code section 3517.01(B)(1) defines "campaign committee" as
", ., . a candidate or combination of two or more persons authorized by a
candidate under section 3517.081 of the Revised Code to receive contributions
and expenditures. 1In Advisory Opinion No. 87-7, this commission expiained the

purpose for the single campaign committee as follows: “. . . so that all
contributions and expenditures in behalf of a candidacy are organized and
disclosed to the public under one committee name."” As previously stated,

defending against charges brought before this commission is a legitimate use
of campaign funds because the payment is in connection with activities related
to the candidate's campaign, e.g., filing campaign finance reports.

Therefore, in the opinion of this commission, funds received and payments
made for legal fees incurred 1in defending charges brought before the
commission related to seeking nomination or election to public office must be
reported by the candidate's campaign committee pursuant to Ohio Revised Code
section 3517.10. Although a separate account may be established, funds in
such an account must be reported as part of the campaign committee's reports.

The commission expresses no opinion regarding whether the Canons of
Judicial Conduct have any application to the questions you have asked.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that:

1. The funds of a campaign committee may be used to pay legal expenses
incurred by another campaign committee of the same <candidate in
connection with defending charges against the second committee before
the Ohio Elections Commission only when the first committee's balance
is transferred to the second committee and the first committee is
terminated.

2. Funds received and payments made for ltegal fees incurred in defending
charges brought before the commission related to seeking nomination

or election to public office must be reported by the candidate’s
campaign committee pursuant to Ohio Revised Code section 3517.10.

APPROVED: % / o

Mi€hael H.“Igc?ijice Chairman
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