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SYLLABUS: A refund of a contribution does not negate the fact that a contribution

To:

was made and is only recognized in conjunction with the newly adopted
contribution limits under §3517.102 of the Revised Code. A loan is a
contribution under R. C. §3517.05(B). If a person hosts a fundraising
event, makes a payment for facility rental on behalf of the campaign
committee, and is not reimbursed by the campaign committee within %
days of the date of payment to the club by the host, it is an advance and
a contribution within the meaning of §3517.05(B). In addition, the
terms of §3517.13(D), (), (K), (L), (M), or (N}, which state the
parameters in which the contract bar applies, are applicable in any
situation in which an action fits within the meaning of the word
contribution as defined in §3517.05(B).

Donald C. Brey
Chester, Willcox & Saxbe

You have requested an advisory opinion based on the circumstances in three different
hypothetical fact patterns as outlined in your letter. The three separate fact patterns are
summarized as follows:

1.

Attorney Able hosts a fundraising event for a candidate at an Athletic

Club for which Able is billed by the club for the $2000 cost of the event.
- The event takes place in year 2. Able pays the bill and is then

subsequently reimbursed by the candidate’s campaign committee in full
within 30 days of the event. s Able or the firm with which Able is
associated precluded from receiving a contract by §3517.13(1), (I}, (K),
(L), (M), or (N) of the Revised Code in year 3?
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2. Attorney Baker makes a loan of $2000 to the Campaign committee of a
candidate in year 1. The full amount of the loan is repaid in year 2. Is
Baker or the firm with which Baker is associated precluded from
receiving a contract by §3517.13(1), (J), (K), (L), (M), or (N) of the
Revised Code in year 3?

3. Attorney Charlie makes a contribution of $2000 to the Campaign
committee of a candidate in year 1?7 In year 2 the campaigh commitice
refunds the entire amount of the contribution to Charlie, who had no
expectation that the refund was to have been made. Is Charlie or the
firm with which Charlie is associated precluded from receiving a
contract by §3517.13(D), (J), (K), (L), (M), or (N) of the Revised Code?

In §3517.01(B)(5), a contribution is defined as a

“... loan, gift, deposit, forgiveness of indebtedness,
donation, advance, payment, transfer of funds, or transfer of
anything of value, and the payment by any person other than
the person to whom the services are rendered for the personal
services of another person, which contribution is made,
received, or used for the purpose of influencing the results of
an election.” (emphasis added)

With all of the other changes to the campaign finance laws that were made in
Amended Substitute Senate Bill 8 (SB8) and Amended Substitute House Bill 99
(HB99), no change was made in the language in this statute. The General
Assembly also did not change any of the langunage in §3517.13(1), (J), (K), (L),
{M), or (N}, the other sections of the campaign finance laws which are at issue
in these requests.

One of the changes that was made in SB8 was the inclusion of contribution
limits in §3517.102. Included in these limits were allowances for the refund of
contributions which exceeded the stated limits. The inclusion of such language
was necessary to preclude an inadvertent violation of the law by the acceptance
of a contribution which exceeded the contribution limits where a campaign
committee was not immediately aware of the violation. Without such language,
the campaign committee would violate the law (upon the mere receipt of a
contribution which exceed the limit), without an opportunity to refund the
excess amount and correct the situation. As was recognized by the Commission
when Advisory Opinion 86-4 was issued, there is no previous statutory authority
for a refund of a contribution to the contributor.
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[t is important to note that the inclusion of the refund language in the Revised
Code was made at the same time as, and in those sections which deal with, the
contribution limits. No additional language was added to the other areas of the
law and in particular, §3517.01(B)(5). Since the General Assembly did not see
fit to include a provision addressing the refund of a contribution in any other
section of the law, it would be inappropriate to discuss the use of a refund when
interpreting the areas of law which were not revised by SB8 or HB99.

These same issues were addressed in Advisory Opinion 86-4 of the Ohio
Elections Commission. In that opinion, the Commission was asked to interpret
the impact of the return of a contribution on the ability of a contributor to
receive unbid contracts. The Commission stated that “{a) later refund of a
contribution does not change the fact that a contribution was made and
received.” [t was recognized that a subsequent refund did not “undo” a
contribution to the campaign committee, and that the terms of R.C.
§3517.01(B)(5) had been met.

Therefore this Commission reaffirms Advisory Opinion 86-4, that the refund of
a contribution does not change the fact that a contribution was made.

In addressing the hypothetical situations outlined in this request, the
Commission will speak to them in reverse order.

As previously discussed, the Commission recognizes that the reason for the
inclusion of the refund language was to allow for the return of an amount that
exceeds the contribution limits of §3517.102. Consequently, as outlined in
hypothetical #3, the return of a contribution, even though that return was not
anticipated, would not change the fact that a contribution was made. Therefore,
the contract bar under §3517.13(I), (1), (K), (L), (M), or (N) would still be
applicable in year 3.

In hypothetical #2, the loan made by Baker is obviously a contribution when it
is made in year 1. To determine the status of the contribution in year 2, it is
appropriate to look to the Ohio Administrative Code. In O.A.C. 111-1-03(B)
the Secretary of State, interpreted §3517.01(B){(5). This rule clarifies that a
loan is determined to be a contribution at the time made and to the extent that it
remains outstanding. The rule goes on to state that a “loan, to the extent that it
is repaid, is no longer a contribution.” Based on this rule, a loan remains a
contribution for as long as it remains unpaid in year 2. Upon repayment, the
loan made by Baker is no longer a contribution. However, that does not change
the fact that it remained a contribution for a portion of year 2. Based on the
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two year bar on contract awards in §3517.13, the provisions of §3517.13(1),
(N, (K}, (L), (M), or (N) are still applicable to Baker in year 3.

Hypothetical #! is more problematic. Able accommodated the campaign
committee by paying the bill from his personal funds and then being promptly
reimbursed. Many clubs and organizations require their members to personally
pay their own bills in situations such as these. Additionally, most persons that
host events such as these fully anticipate that reimbursement of this amount will
be quickly received from the campaign committee, and simply pay this amount
to accommodate the campaign committee and never intend this activity to
become a contribution.

Alternatively, some persons who host such events find themselves waiting for
reimbursement from the campaign committee but never receiving it,
subsequently making an in-kind contribution of the cost of the use of the
facilities for the fund-raiser. It is therefore necessary to limit the time in which
such repayment must be made, in order to forestall such situations in which the
hosting of the event may become a contribution. The Commission recognizes
that as long as the campaign committee promptly reimburses the host of the
event in the normal course of business, it is not considered a contribution.
However, if the reimbursement by the campaign committee does not occur
within 90 days from the date of the payment to the club by the host of the event,
it must be considered a contribution by the host. In this second scenario, the
circumstance where the advance by the host is never repaid, it must be
considered a contribution and the provisions of §3517.13(I), (J), (K), (L}, (M),
or (N) are still applicable. In Able’s situation, considering he was reimbursed
within the stated time frame, it would not be considered a contribution and
would not cause the provisions of §3517.13(1), (J), (K}, (L), (M), or (N) to

apply.

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that the situations in hypothetical fact patterns #2 & #3 are
contributions within the terms of §3517.01(B)(5) of the Revised Code and the
terms of §3517.13(D), (J), (K), (L), (M), or (N) which state the parameters in
which the contract bar applies, are all applicable in the years in question.
However, the situation in hypothetical fact pattern #1 is not a contribution
unless the campaign committee fails to repay the host within 90 days from the
date of the payment to the club by the host of the event. [f the campaign
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committee does not meet this timetable for reimbursement, it becomes an in-
kind contribution by the host of the event, and the provisions of §3517.13(1),
(J), (X), (L), (M), or (N) are applicable to the host for the years in question.

APPROVED:

A%honse P. Cincione

Chairman




