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Section 111-3-19 of the Ohic Administrative Code, permit an
association to form a trusteeship to operate as a collecting agent
solely for the purpose of receiving and disbursing combined
payments from members to the general operating fund and

political action committee of the association, so long as the
trusteeship is separate and autonomous from that association and
no director or officer of the association serves as a trustee or
otherwise directs or controls the trusteeship.

TO: Susan J. Kyte
Attorney for the Ohio Nurses Association

You have requested an advisory opinion on the following question:

May an association form a trusteeship to operate as a
collecting agent under certain circumstances so as to comply
with the requirements in Ohio Administrative Code §111-5-
19, which amplifies Ohio Revised Code §3599.031 to create
and utilize an “entity separate from the ... association™?

The particular circumstances you envision involve a trusteeship separate and
autonomous from the association established solely for the purpose of collecting
and combining member contributions and distributing them to the association’s
general fund and political action committee, respectively. No officer or director
of the association would serve as a trustee or be able to control or direct the

trusteeship’s activities.

The manner in which employee and member contributions for political purposes
are collected. disbursed. and reported in Ohio underwent substantial revision by
the 121st General Assembly. Amended Substitute Senate Bill 8 (SB8) amended
§3599.031 of the Ohio Revised Code in an effort to end the practice of
collecting and combining employee wage deducted political contributions or
member contributions into a single fund controlled by others who, with little or
no input from those coniributors, subsequently decided where and to which
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candidate or campaign fund these funds would be further contributed. SB8 now
requires that the employee\member who originally contributed those funds
expressly and previously authorize such further contributions. A more detailed
breakdown of these procedural requirements can be found in the General
Assembly’s Legislative Service Commission Final Analysis of SB8, page 13.

Suffice it to say that these new procedures will not be easily implemented
without amplification and clarification. Under authority granted in R.C.
§3517.15(A) as amended by SB&, the Secretary of State promulgated §111-5-19
of the Ohio Administrative Code to amplify newly amended R.C. §3599.031,
first as an emergency rule (eff. 8\123\95) and finally as a permanent rule (eff.
1\29\96). Indicative of the difficulty in amplifying these new requirements for
collecting, disbursing and reporting these employee\member contributions, the
fanguage for which you now seek clarification was not a part of the Secretary of
State’s emergency rules but rather first appearing in the permanent rule.

Your request for this advisory opinion also provides an opportunity to clarify
the relationship between this Commission and the office of the Secretary of
State which the 121st General Assembly apparently intends. In creating this
successor Commission through Amended Substitute Senate Bill 9 (SB9), the
121st General Assembly granted authority to the Commission to interpret
through advisory opinions certain of its enactments, including R.C. §3599.031.
Yet the General Assembly limited the Commission’s rule making authority
primarily to internal procedures. This Commission has no authority to amplify
R.C. §3599.031, the same having been reserved exclusively to the Secretary of
State. R.C. §3517.153(D) and uncodified §4(C)(1)(a) of SB9.

The General Assembly further designates the Secretary of State as this
Commission’s “advisor” and further directs the Secretary of State to “provide
assistance, as needed, in the adoption of rules and the assumption of duties from
the [predecessor] Ohio Elections Commission.” (uncodified) §4(C)(2), SB9.
One of those “assumed” duties was the rendering of advisory opinions.
Therefore, for this Commission to properly render an advisory opinion on the
Secretary of State’s amplification of a statute over which the Commission has
authority to interpret, the Commission must first obtain the Secretary’s advice.

The Secretary of State has advised this Commission that the proposed method
for collecting and receiving money does comport with and is in compliance with
the language of the rufe and the meaning of the statute. The Commission finds
the Secretary’s advice well taken and persuasive.

Accordingly. it is the opinion of the Ohio Elections Commission, upon the
advice of the Secretary of State, and you are so advised that an association may
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form a trusteeship to collect member contributions and disburse the combined
payments to the general operating fund and political action committee of the
association so long as that trusteeship is separate and autonomous from the
association and no director or officer of the association serves as a trusiee or
otherwise directs or controls the trusteeship.

Sincerely,

Pl ot

Alphonse P. Cincione
Chairman



