Ohio Elections Commission

State Ofﬁce Towef, 14th F|00r December 19, ]986

Columbus, Ohio 43266-0418

(614) 466-2585 :
' ADVISORY COPINION NC. 86-3

Syllabus: Divisions (I) and (J) of Revised Code section 3517.13 are net
applicable to medicaid provider agreements entered into by the Ohio
Department of Human Services pursuant to Ohio Revised Code
B111.21¢AX(1) and 42 C.F.R. 431.107.

TQ: Patricia K. Barry, Director, Ohic Department of Human Services:
You have requested an opinion on the following question:

Are divisions (1) and (J) of Revised Code section 3517.13 applicable
to medicaid provider agreements?

The medicaid program is established under Title XIX of the Social Security
Act, 49 Stat. 620 (1935), 42 U.S.C. 30i1. The state cf Ohio's participation in
the program is authorized by division (A) of Revised Code section 5111.02.
The medicaid program is a federal program, controlled largely by federal laws
and requlations, but which the state is responsible for administering within
Ohio. In order to be eligible for participation, faderal law requires the
state to submit for the federal government's approval - a comprehensive plan for
providing medical assistance to eligible persons. Federal law further
mandates that the state plan must provide that ™any individual eligible for
medical asststance (including drugs) may obtain such assistance from any
institution, agency, community pharmacy, or person, qualified to perform the
service or services required (including am organization which provides such
services, or arranges for their availability on a pre-payment basis), who
undertakes to provide him such services." 42 U.S.C. 1396a(23); 42 C.F.R.
431.571(h). At any given time, the Department of Human Services has between
forty-five and fifty thousand provider agreements in effect. Under the
medicaid program, the state reimburses medicaid providers using approximately
60 % federal and 40% state funds. The state's participation in the medicaid
program is expressly made contingent upon federal funds being provided for

such assistance. R.C. 5111.02(A). Currently, on an annual basis,
approximately one billfon dollars in federal funds are administered by the
department. Reimbursement to a medicaid oprovider may not exceed the

reimbursement leve! authorized under federa! law. R.C. 5111.02¢(C).

In order to be eligible for reimbursement under the medicaid program, a
medicaid provider .must enter into a provider agreement with the Ohio
Department of Human Servicas. 42 C.F.R.431.107(b) provides in part as follows:

(b) Agreements. A State plan must provide for an agreement between
the Medicaid agency and each provider furnishing services under
the plan .

With respect to nursing homes, Ohic Revised Code section 51711.21(A)
provides in part that:
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In order to be eligible for medical assistance payments, & home

shall do all of the following: _

(1) Enter into a provider agreement with the department of
public welfare as provided in section 5111.22 of the

Revised Code;

Eligibility to enter into a provider agreement is contingent upon
possessing a valid license, if one is required by law, and agreeing to comply
with all state and federal laws and rules regarding the medicafd program.
R.C. 5111.06(D); R.C. 8111..21(AX(2) and (3; Ohio Admin. Code
5101:3-1-55(A). The department may not refuse to enter into a provider
agreement for any other reason, except a prior failure to compiy with laws and
requlations of the program or fraudulent activity.

Who ts eligible to receive medical assistance, who is entitled to enter a
medicaid provider agreement, what services may be reimbursed and the amount of
the reimbursement are al) largely governed by federal law. The role cf the
state in entering into provider agreements, is essentially ministerial. The
program is for the benefit of persons eligible for medical assistance. The
provider agreement is a third party beneficiary contract. It provides the
vehicle for the state and federal governments to provide medical assistance to

jndividuals.

Divisions (I) and (J) of .R.C. 3517.13 apply to contracts that are
“awarded" by the state or a poititical subdivisien. The choice of the word
award by the General Assembly would seem to imply that some deliberative
process is involved or that at a minimum the agency or department has the
discretion on whether to enter the contract. The word "award" is defined as
to give or assign after careful consideration. Black's Law Dictionary (3th
ed. 1979): Webster's Third New International Oictiomary <{unabridged, 1971).
As discussed in this opinion, the state lacks discretion on whether to enter
tnto a provider agreement.

' For the reasons stated herein, 1t is the o¢pinion of the Ohio
Elections Commission that divisions (I) and (J) of Revised Code section
3517.13 do not apply to medicaid provider agreements entered into by the Ohio
Department of Human Services pursuant to Ohio Revised Code S111.21(AX(1) and
42 C.F.R. 431.107.
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