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ADVISORY OPINION 87-8

Syllabus: 1. Contributions to a state. or local officeholder’s campaign
' for a federal office are taken into consideration in
determining whether division (I) or (J) of Chio Revised Code
section 3517.13 would prohibit the award of a contract by an
agency, department, or political subdivision for whose

contracts the officeholider is ultimately responsible.

2. The Federal Election Campaign Act of 1971, 2 U.5.C. 453,
does not preempt divisions (I) and (J) of Ohio Revised Code
section 3517.13.

TQ: Gordon M. Strauss, Counsel, Friends of Voinovich
You have requested an opinion on the following questions:

1. Are contributions to a state or local officeholder’s campaign for a
federal office taken into consideration in determining whether division
(ID or (1) of Ohio Revised Code section 3517.13 would prchibit the award
of a contract by an agency, department, or political subdivision for whose
contracts the officeholder is ultimately responsible?

f “ ’ 2. Does the Federal Election Campaign Act of 1971 preempt divisigns (I)
= and (J) of Ohio Revised Code section 3517.137 _

Ohio Revised Code section 3517.13, divisions (I) and (J), provide in part
that:

[N]Jo agency or department of this state or any political subdivision
shall award any contract, other than one let by compefitive bidding,

. for the purchase of goods costing more than five hundred doilars or
services costing more than five hundred dollars to [any of several
entittes enumerated therein whose owners or owners' spouses have
individually made] within the two previous calendar years one or more
contributions totaling in excess of one thousand dollars to the holder
of the public office having ultimate responsibility for the award of
the contract or to his campaign committee. <{(Emphasis added.”

The contract bar provisions of R.C. 3517.13¢(I) and (J} apply only to
contracts awarded by state and local agencies, departments and political
sybdivisions. The two divisions do not apply to, nor prohibit the award
of contracts by federal agencies and departments. However, this is not
dispositive of the question of what contributions to the holder of a state
or local office with ultimate responsibility for the award of a contract
are taken into consideration for purposes of enforcing R.C. 3517.13 (D)

and ¢JJ.

The specific statutory language regarding what contributions are taken
into consideration is "contributions . . . to the officeholder ultimately
responsible for the award of the contract."” The statute does not limit
contributions to those made to the officehclder in connection with the
office he holds. The statutory language includes all contributions
received during the prior two calendar years by the officeholder or by a
campaign committee of the officeholder, whether they are in connection
with his current office or not. R.C. 3517.13(I) and (J) make no exception
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for contributions to state and local officeholders who also happen to be
candidates for federal office.

R.C. 3517.13(I> and (J)} are designed to prohibit the actual awarding of
unbid- public contracts, or favoritism in their award, based on political
contributions. The opportunity for corruption, favoritism, or the appearance
of impropriety, in the award of a public contract is just as present whether
contributions to the officeholder during the two calendar year period are made
in connection with the office he presently holds or another office he is
seeking or previously held or sought. Given that an individual may have a
different campaign committee for each office for which he is or may be a
candidate (see Advisory Opinion 87-7), the legislative intent of R.C.
3517.13(1> and {(J) could be circumvented by a contributor dividing his
contributions between the committees. Aggregating contributions from the same
contributor to different campaign committees of the officehoider with ultimate
responsibility for the award of the unbid contract will insure that the
tegislative purpose is not subverted.

The Federal! Election Campaign Act of 1971, 2 U.S.C. 453 provides that,
“The provisions of this Act, and of rules prescribed under this Act, supercede
and preempt any provision of state law with respect to election to Federal
office". The Federal Campaign Act of 1971 requlates campaign finance
reporting and contribution 1imits in connection with candidacies for federal
offices. 1t makes no attempt to regulate the award of contracts by a state or
Tocal public officeholder. In fact, the preemption language of 2 U.S.C. 453
fs Timited to state laws with respect. to "election to Federal office." In
addition, the Federal Election Commission has promulgated no rules, nor issued
any advisory opinions, addressing the question presented to the Commission.
Therefore, it is our opinion that the preemptive clause has no effect on R.C.
3517.13 (I) and ().

For the reasons stated herein, it is the opinion of the Ohio Elections
Commission that: :

1. Contributions to a state or local officeholder’'s campaign for a
federal office are taken into consideration in determining whether
division (I} or (J) of Ohio Revised Code section 3517.13 would
prohibit the award of a contract by an agency, department, or
political subdivision for whose contracts the officehoider is
ultimately responsibie.

2. The Federal Election Campaign Act of 197), 2 U.S.C. 453, does
not preempt divisions (I) and (J) of Ohio Revised Code section
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